SĄ Z NAMI

Eksperci
Wolontariusze
Dariusz Rott

Prof. dr hab. Dariusz Rott jest nauczycielem akademickim w Uniwersytecie Śląskim w Katowicach oraz Akademii Ignatianum w Krakowie. W latach 2014-2015 był profesorem wizytującym w Collegium Civitas w Warszawie (Katedra Dziennikarstwa) oraz w latach 2010-2015 na Uniwersytecie św. Cyryla i Metodego w Trnawie (Fakulta Masmedialnej Komunikacie, Słowacja).
Prowadził wykłady m.in. w następujących uczelniach zagranicznych: Centrum Badań Mediewistycznych, Uniwersytet w Reykjaviku (Islandia); Moskiewski Państwowy Uniwersytet im. Łomonosowa (Rosja); Płowdiwski Uniwersytet ''Paisii Chilendarski” (Bułgaria); Universita' Degli Studi Di Napoli "L'Orientale" (Włochy); Uniwersytet Sofijski im. św. Klemensa z Ochrydy (Bułgaria); Uniwersytet Konstantyna Filozofa w Nitrze (Słowacja); Uniwersytet Ostrawski (Czechy). Od 2015 roku dyrektor Centrum Innowacji, Transferu Technologii i Rozwoju Fundacja Uniwersytetu Śląskiego. W latach 2003-2013 był członkiem Prezydium Rady Głównej Nauki i Szkolnictwa Wyższego. Był uczestnikiem zespołów eksperckich Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego oraz członkiem Prezydium Rady Głównej Nauki i Szkolnictwa Wyższego. Jest rzeczoznawcą Ministerstwa Edukacji Narodowej, ekspertem Narodowego Centrum Badań i Rozwoju w Warszawie, Narodowego Programu Foresight Polska 2020, recenzentem wniosków w Narodowym Programie Rozwoju Humanistyki. Członek International Federation of Journalism (Bruksela, Belgia) i honorowy członek European Academy of Menegment, Marketing and Media (Bratysława, Słowacja). Od 2011 roku Przewodniczący Rady Naukowej Instytutu Badań Regionalnych Biblioteki Śląskiej w Katowicach. Laureat m.in. Honorowego Tytułu Ambasador Kongresów Polskich, odznaki honorowej „Zasłużony dla Kultury Polskiej”, Medalu Komisji Edukacji Narodowej. Więcej: www.chorograf.pl
Anna Wojtaś

Studentka filologii klasycznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim oraz studiów podyplomowych, zarządzanie kulturą w strukturach Unii Europejskiej na Polskiej Akademii Nauk. Absolwentka historii z językiem polskim, specjalizacja nauczycielska, na Uniwersytecie Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie. Brała udział w warsztatach naukowych z zakresu Classical Studies w Atenach, a także w warsztatach epigraficznych w Janowcu.

Zainteresowania: mitologia grecka (wojna trojańska), literatura polska okresu romantyzmu, fotografia analogowa."
Rafał Ohme

Profesor psychologii na Uniwersytecie SWPS. Honorowy profesor na Uniwersytecie Stellenbosh w Kapsztadzie (RPA), wykładał na Uniwersytecie Renmin w Pekinie (Chiny). Jest absolwentem UMCS w Lublinie, tytuł doktorski uzyskał na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim, habilitację obronił w Polskiej Akademii Nauk. Stypendysta Fulbrighta w Kellogg School of Management (USA). Laureat nagrody Prezydenta RP, Premiera RP, Fundacji Nauki Polskiej. Współtwórca i propagator neuronauki konsumenckiej. Założyciel międzynarodowej firmy badawczej „NEUROHM” i edukacyjnej „Inemo”. Zasiada w Radzie Nadzorczej „NMSBA” (Holandia). Laureat konkursu Przedsiębiorca Roky EY. Autor trylogii: „Automatyzmy” (2001, 2002, 2003), „Podprogowe informacje mimiczne” (2003), „Nieuświadomiony Afekt” (2007) oraz „Emo Sapiens: Harmonia emocji i rozumu” (2017).

Joanna Sobczyńska

Kos - Grecja

Marta Puda

Członkini Kadry Narodowej Seniorek w szabli, trzynastokrotna Mistrzyni Polski w różnych kategoriach wiekowych, multimedalistka Mistrzostw Polski różnych kategorii wiekowych,
wielokrotna medalistka Mistrzostw Europy oraz Świata, w tym: dwukrotne II miejsce w Mistrzostwach Świata Juniorów drużynowo (Azerbejdżan i Jordania), III miejsce Mistrzostwa Europy Młodzieżowców indywidualnie oraz II miejsce drużynowo (Kazań, Rosja), III miejsce w Letniej Uniwersjadzie indywidualnie (Gwangju, Korea Południowa). Bez wątpienia największym osiągnięciem jest zajęcie VI miejsca drużynowo na Igrzyskach Olimpijskich w Rio de Janeiro.
Ukończyła Uniwersytet Ekonomiczny w Katowicach

Marek Tarnowski

Praktyk biznesu i innowacji. Pisuje na temat zarządzania. Był wiceprezesem Hortex Holding (1995-99), prezesem Strauss-Elite na Polskę, kraje bałtyckie i Ukrainę (1999-2001), prezesem CEO Grupy Mokate (2001-2016), gdzie zasiada obecnie w radzie nadzorczej. Autor bądź współautor wielu patentów i nowatorskich projektów. Absolwent Wydziału Nauk Społecznych Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego oraz IMD Lozanna.

linki do wybranych artykułów: